Oricât de mult ne-am dori să ne imaginăm o lume fără petrol acest lucru nu este posibil, având în vedere că întreaga lume se învârte în jurul a ceea ce noi numim „aurul negru”. Totodată nu trebuie să uităm faptul că acesta asigură aproape jumătate din întreaga energie pe care o poate consuma lumea de pretutindemi. Ba mai mult decât atât, România se numără printre țările fruntașe în ceea ce înseamnă exploatarea, dar și studierea și cercetarea petrolului.
Iar una dintre cele mai importante zone petroliere și unde s-au pus bazele studiului și cercetării petrolului este reprezentată de către zona județului Prahova, în speță municipiul Ploiești. Tot aici a luat ființă singurul muzeu de petrol din țară și unul dintre puținele muzee din lume de acest gen. Inaugurat în anul 1961, Muzeul Petrolului se află încă din anul 2017 în administrarea Muzeului Județean de Științele Naturii, iar din anul 2018 acesta a fost redeschis pentru primirea vizitelor.
Muzeul Petrolului deține un amplu patrimoniu care este estimat la aproximativ 8000 de piese muzeale, fiind constant valorificate printr-o serie de expoziții temporare, care se pot adăuga la expoziția permanentă. Toate aceste expoziții au o deosebită valoare prin caracterul lor științifico-documentar, istoric, economic, social și nu în ultimul rând cultural. Nu trebuie să uităm faptul că diverse personalități și-au legat viața într-un fel sau altul de această bogăție a țării noastre, „aurul negru”.
În cele din urmă cei care își doresc să cunoască mai multe date despre piesele din muzeu, sau chiar despre Muzeului Petrolului în sine sunt invitați, chiar de la începutul acestui an să treacă porțile larg deschise ale acestui muzeu. De asemenea pot afla povești și lucruri interesante despre „aurul negru”, dar și despre anumite evenimente importante care s-au învârtit în jurul petrolului, dar și în jurul unor personalități remarcante.